Is mijn kind te dik?

kind overgewichtSoms is het lastig om te bepalen of je kind te zwaar is. Veel ouders zien het niet wanneer hun kind overgewicht heeft. Dat is ook wel logisch, want meestal gaat het heel geleidelijk en heb je het nauwelijks door. Of ouders vinden een teken van gezondheid als hun kind een beetje mollig is.

Toch is ook mollig zijn niet per se gezond, omdat het een voorbode kan zijn van overgewicht. Hoe ouder je kind wordt, hoe moeilijker het is om dat nog terug te draaien. Het is dus verstandig om er zo vroeg mogelijk voor te zorgen dat je kind op een gezond gewicht komt.

Wil je weten of je kind overgewicht heeft? Dat kun je bepalen door de BMI (Body Mass Index) te berekenen. Dat kan hier. Overigens zegt BMI niet alles. Elk kind is immers anders gebouwd.

Er zijn ook officiële groeidiagrammen die worden gebruikt door artsen. Daarop kun je precies aflezen wat de gemiddelde lengte en gewicht is van kinderen tussen de 1 en 21 jaar. Voor jongens kun je dat hier opzoeken en voor meisjes hier.  

Niet op dieet
Kinderen die nog in de groei zijn kunnen beter niet op dieet en hoeven zeker niet af te vallen. Het is juist belangrijk dat ze voldoende van alle voedingsstoffen binnenkrijgen. Dat is soms al een hele uitdaging! Als zij de juiste dingen gaan eten en meer gaan bewegen, komen ze vanzelf op een gezond gewicht.

keuzes maken

 Calorieën tellen?
Ik geloof niet zo in calorieën tellen. Dan ben je namelijk eerder geneigd om je ontbijt over te slaan om later een stuk taart te eten. Maar de ene calorie is de andere niet. Geraffineerde suiker heeft een slechte uitwerking op ons lichaam: het werkt verslavend en wekt de eetlust op. En dat is natuurlijk niet de bedoeling! Waar het om gaat is dat je kind gezond wordt en zich lekker fit voelt. Dan is een kilo’tje meer echt geen probleem.