Blog

10 ‘gezonde’ producten die je kind beter niet kan eten

fruitsnoepjesOver gezonde voeding wordt zoveel gezegd en geschreven dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Je wilt natuurlijk het beste voor je kind, maar het valt nog niet mee om hem of haar elke dag genoeg groenten en fruit te laten eten. Het is dan ook verleidelijk om dingen te kopen die makkelijk zijn, die je kind lekker vindt, en ook nog eens gezond zijn. Althans, volgens de fabrikant…

Helaas zijn veel van die verpakte producten niet zo gezond als ze lijken. En meestal ook duurder dan verse etenswaren. Ik zal een aantal voorbeelden noemen van dingen die je beter niet kunt kopen voor je kind, en waar je wel voor kunt kiezen.

Ontbijtreep
In ontbijtkoek, met name repen als Snelle Jelle, zit enorm veel suiker. Daarbij zijn het geen volkoren granen. Kijk maar eens goed op de verpakking wat er allemaal aan is toegevoegd. Wil je kind graag een keer ontbijtkoek eten, dan kun je beter kiezen voor de volkoren-variant waar zo min mogelijk suiker en andere stoffen aan toegevoegd zijn. Degene die je zelf moet snijden is bovendien een stuk milieuvriendelijker.

Vruchtensap
Behalve versgeperst vruchtensap waar alle vezels nog in zitten, is vruchtensap eigenlijk niet gezond. De meeste vitamines overleven het productieproces niet en bovendien is de sap ontdaan van alle belangrijke voedingsvezels. Ook als er vitamines aan toegevoegd zijn, kun je het beter niet te vaak aan je kind geven. Het drinken van veel fruitsap veroorzaakt (net als frisdrank) overgewicht en is slecht voor de tanden. Vers fruit is veel gezonder voor je kind, het vult beter is en is minder slecht voor het gebit.

Danoontje
Veel yoghurtjes en yoghurtdrankjes worden aangeprezen als gezond en zijn vooral op kinderen gericht. Het feit dat er vrolijke figuurtjes op staan betekent helaas niet dat het ook werkelijk goed is voor kinderen. Onlangs is zelfs aangetoond dat zo’n 80 procent van alle voedingsmiddelen die speciaal voor kinderen zijn bedoeld te veel suiker, vet en/of zout bevatten. Geef je kind liever magere yoghurt of kwark en breng het op smaak met wat vers fruit. Of maak er een lekkere smoothie van.

Diksap
Voor diksap geldt eigenlijk hetzelfde als voor vruchtensap. Jarenlang is gedacht dat het gezond was omdat er geen suiker aan is toegevoegd. Maar in deze hoge concentratie zijn ook vruchtensuikers echte dikmakers. En een aanslag op je tanden. Leer je kind het liefst om water of kruidenthee te drinken. Dat lest de dorst bovendien veel beter.

Honing
Honing zoals je hem in de supermarkt vindt, is niet gezond. De voedingswaarde verschilt niet wezenlijk van die van gewone suiker. Biologische, koud geslingerde honing bevat wel veel gezonde voedingsstoffen en mineralen. Maar die is niet geschikt voor kinderen tot 1 jaar en bevat wel veel calorieen, dus eet het niet te vaak.

Energierepen en -drankjes
Je denkt bij dit soort producten al snel dat het gezond is, omdat het zogenaamd energie geeft. Maar het komt erop neer dat er vooral heel erg veel suiker in zit. In een halve liter AA Energy zitten maar liefst 24 suikerklontjes! Vroeger dachten we dat je suiker nodig had, maar dat is niet waar. We hebben geen (toegevoegde) suiker nodig. Het veroorzaakt hoge glucosepieken in je bloed (vandaar die korte energieboost) en daarna daalt die weer net zo hard, waardoor je extra moe wordt. Als je vaak van dit soort pieken hebt, verhoogt dat de kans op Diabetes type 2. Pas er dus mee op en geef je kind geen energiedrankjes of energierepen. Gezonde, langdurige energie krijgt je kind bijvoorbeeld van noten of een banaan.

Fruitsnoepjes
Alles waar fruit is zit, is gezond. Toch? Helaas, ook dit is gewoon weer een marketingtrucje van de fabrikant om ervoor te zorgen dat ouders dit soort snoepjes eerder kopen voor hun kinderen. Ook snoepjes waar geen geur-, smaak- of kleurstoffen aan toegevoegd zijn, bevatten nog altijd voornamelijk suiker. Blijf kritisch de verpakkingen lezen. Je kind mag best af en toe een snoepje, maar denk niet dat het gezond is omdat er toevallig ‘fruit’ op staat.

Cruesli
Cruesli, cornflakes of andere ontbijtgranen waar suiker of honing (of glucosefructosesiroop of maltosesiroop en vergelijkbare termen) in zit. Hoe meer ingredienten (behalve dan de herkenbare, zoals granen, noten of vruchten) erin zitten, hoe ongezonder het meestal is. Kies liever voor Brinta of muesli waar geen suiker in zit.

Light-producten
Of het nu chips is, of saus of frisdrank: als er light op staat, kun je er bijna altijd vanuit gaan dat er veel ongezonde stoffen aan toegevoegd zijn om dezelfde smaak te krijgen als de gewone variant. Veel kunstmatige zoetstoffen zijn ongezond en zelfs schadelijk (zeker voor een jong kind). En light-chips heeft als extra nadeel dat je geneigd bent om er meer van te eten, omdat het niet vult. Geef je kind dan liever een stukje kaas of worst (of beter nog: noten) waar verder weinig smaakstoffen aan toegevoegd zijn.

Multigranen
Iedereen weet inmiddels wel dat volkoren brood gezonder is dan wit brood en daar wordt door de fabrikanten handig op ingespeeld. Overal zie je termen als multikoren, meergranen en andere varianten. Maar dat betekent niet dat het volkoren is. Omdat alleen volkoren de hele tarwekiem en alle vezels bevat, kun je daar het beste voor kiezen. Lees dus even de verpakking. Staat er als eerste ingredient ‘tarwe’? Dan is het niet volkoren, anders zou dat er staan. Ook de donkere kleur zegt niets, die komt meestal door de gebrande mout die erin zit.

Lees hier nog wat leuke tips hoe je je kind gezonder kunt laten eten.

 

 

Posted in: Gezond leven, Overgewicht

Leave a Comment (0) ↓